Flytende eller bundet rente – hva lønner seg?

Rentenivået har vært rekordlavt i flere år, og det er ikke lenge siden Norges Bank begynte å smått heve rentenivået for å sikre at den norske økonomien holder seg frisk. Med et historisk lavt rentenivå er det selvfølgelig fristende å binde renten, men det medfører også risiko dersom rentenivået skulle gå ned.

pantelån husDu kan sammenligne renter og kostnader på ulike lån ved hjelp av tjenester som Finance Pal, disse tjenestene samler tilbud fra ulike banker og gir deg oversikt slik at du kan velge det beste tilbudet for deg. De fleste lånegivere krever at du binder renten for en viss periode, og det er alltids en mulighet for at du ender opp med å betale mer i renter enn dersom du hadde hatt flytende rente.

Fast rente for mer forutsigbarhet

Fast rente er best dersom du ønsker å ha forutsigbarhet i privatøkonomien. Det er lettere å planlegge dersom du har faste månedlige beløp å betale, og spesielt hvis du har varierende inntekt fra måned til måned. Dersom du har større økonomisk frihet kan det være verdt risikoen å holde renten flytende. Spesielt når trenden de siste årene har vært nedgående rente, og per nå spår ekspertene at vi har nådd en topp i styringsrenten.

Pantelån

De fleste lån av større verdi krever en form for sikkerhet. Dette gjøres som oftest i bolig eller andre verdisaker. Dersom du har et boliglån er det vanlig å utvide dette for å låne penger til oppussing, bilkjøp eller andre formål hvor pantelån lønner seg. Om du skal ta et pantelån er det viktig å først få en oppdatert takst på panteobjektet slik at du har best mulige vilkår når du skal forhandle lånebetingelser med banken. Bankene tilbyr ofte denne tjenesten til deg som kunde, men det kan også være lurt å få en uavhengig taksering dersom du er usikker på bankens taksering. Hvis du har muligheten er pantelån den beste måten å låne penger på, da du får de beste vilkårene på denne måten.