Gaver til barn

Det er ingen hemmelighet at barn elsker gaver, og ofte setter langt større pris på dem enn voksne gjør. Det å gi gaver til sine barn er noe av det morsomste man kan gjøre, men det koster penger. Det er likevel noen avveininger å gjøre når man skal velge å gi barnet en gave for fremtiden eller noe de kan kose seg med her og nå.

Opplevelser som gaver

aksjer barnBarn i dag har ofte så mange ting at rommene deres flyter over av leker, dukker og utstyr som de sjelden eller aldri bruker. I stedet for å bidra til dette bruk og kast -kaoset, går det an å ta en annen vri ved å gi opplevelser som gaver. Det kan du for eksempel finne på https://youwish.no/gavekort, eller du kan selv gå inn på en slik nettside og kjøpe den opplevelsen som du tror barnet vil ha størst glede av. Det kan være alt fra opplevelser i naturen til forestillinger og morsomme turer.

Aksjer eller penger som gaver

På grunn av de store forskjellene mellom generasjonene i dagens samfunn, er det ikke alltid så lett å forstå seg på hva barn vil ha. Det er ikke lett å bli klok på dagens unge, og mange velger derfor den enkleste utveien med å gi penger som de selv kan disponere. Det blir de som regel glade for, men den som gir gaven kan få seg noe av en tankevekker når de opplever at pengene gjerne blir brukt på noe som kan oppleves som tull og tøys. Man kan selvfølgelig ikke forvente at barn skal bruke penger eller forstå penger på en rasjonell måte, men slike opplevelser kan like fullt være frustrerende for foreldre og besteforeldre.

Et alternativ er da å gi noe som per definisjon vil ha en mer langsiktig verdi, som for eksempel aksjer. Å gi aksjer til barna kan gi dem mye verdifull lærdom, både om verdien av langsiktig sparing og hvordan markeder fungerer. Et annet alternativ er å gi obligasjoner, som gjerne har en spesifikt definert tidsramme.