Lån trengs ved større investeringer

Nå til dags er det mye du kan få tak i på avbetaling, blant annet fordi mange ikke eier tålmodighet. Dersom man likevel må ut med hele beløpet på en gang, kan man ta opp et forbrukslån.

Reklamen sier at du skal utsette betalingen, ikke gleden, og da kan du ta med deg hjem det du har lyst på med det samme. Betalingen kommer senere, i form av små regninger betalt over en periode som ofte er på opptil 2 år, med en liten avgift for hver faktura som kommer.

Før var det mer normalt at man måtte spare for å få det man ville ha, siden alle pengene måtte legges kontant på bordet med det samme. Barn kunne få foreldre til å legge ut for seg når det gjaldt små ting, men for større ting kunne de kanskje spare opp med lommepengene de fikk hver uke eller hver måned.

Når barn må stå på egne bein etter å ha flyttet hjemmefra, må det ofte tas opp lån med mindre man har veldig rike foreldre som legger ut for seg. Boliglån trengs med mindre man bare vil leie bolig, men for de som skal ha et permanent bosted vil det å eie egen bolig lønne seg i lengden. Les mer her.

 

Det kan være lurt å sette opp et regnestykke for å se om det lønner seg å eie eller leie

Det er lettvint å leie bolig, da det kreves veldig lite sikkerhet, kanskje bare i form av et depositum som vanligvis er omtrent 3 ganger høyere enn månedsleien. Da setter man seg veldig sjelden i gjeld, og det er lett å bytte bolig også. Men de fleste større byer i Norge har meget høy leie, og for en familie med barn vil det omtrent være umulig å leie en passende bolig for under 10 000 kroner i måneden.

Når leien begynner å nærme seg 15 000 kroner i måneden er det bedre å skaffe seg et lån, da man må ganske høyt opp i lånesum for å nærme seg en månedlig tilbakebetaling på 15 000. Riktignok kreves det en stor egenkapital, men får man litt perspektiv på sakene vil man fort se fordelene ved å eie. Leie er bra for korttidsopphold og for dem som ikke har muligheter til å skaffe nok egenkapital.