Lån og refinansiering

De fleste som låner penger i en bank, har et konkret formål om hva de skal bruke pengene til, enten det er lån til å kjøpe seg hus eller bil, til å pusse opp hjemme, eller til å refinansiere andre lån og kredittkort.

Uansett hva du skal bruke pengene til, er det først og fremst viktig å tenke på om du kan betjene et lån.  Banken eller kreditoren tar utgangspunkt i din inntekt, øvrige lån og betalingsevne når de skal vurdere om du kan få låne penger av dem.

I Norge i dag er det kun egne opplysninger og informasjon fra selvangivelsen som kan gi långiver informasjon om hvor mye gjeld man har, såfremt man ikke har noen betalingsanmerkninger på seg.

E24

Et par ting som er viktig å vite om lån, er at långiveren som regel tar renter for at du skal få lov til å låne pengene, og i tillegg er det viktig å huske på at man forplikter seg til å betale tilbake pengene til fastsatt avtalt tid. Som regel er det ett avdrag i måneden, og hvor mye renter som tilfaller banken, kommer an på hvor lang nedbetalingstid du velger og hvilke rentesatser banken opererer med.

Pengesedler og Mastercard

Har du flere smålån og dyre kredittkort, kan det være en fordel å samle alt i ett lån, gjerne med mer gunstige betingelser. Det kalles refinansiering. Enten kan du refinansiere boliglånet om boligen din har økt i verdi, eller du kan ta opp et nytt lån med bedre betingelser. Et nytt lån som betaler ned de gamle, vil ikke slette gjelden din, men det kan gi deg bedre vilkår og bedre oversikt over din private økonomi.